Okinawa Shorinryu Shidokan Karate do Shirasagi Dojo Athens - Greece Σχολή πολεμικών τεχνών

Βρίσκεστε εδώ: Home ΤΕΧΝΙΚΗ

Τεχνική

Το κλασικό Καράτε είναι η τέχνη της αυτοάμυνας. Η μαχητική τεχνική αποσκοπεί στην αυτοάμυνα. Στο Οkinawa Shorinryu κυριαρχούν όρθιες και ρεαλιστικές στάσεις, η μαχητική μέθοδος του χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα, τις κοφτές κινήσεις και τις επιθέσεις στα ευαίσθητα σημεία του σώματος του αντιπάλου. Υπάρχουν αποφυγές, άμυνα και επίθεση πραγματοποιούνται ταυτοχρόνως, το σώμα πρέπει να είναι σκληρό και ταυτόχρονα εύκαμπτο, η δε αναπνοή είναι φυσική και αθόρυβη. Η κάθε τεχνική πρέπει να εκτελείται σαν απο αυτή να εξαρτάται η ζωή ή ο θάνατος αυτού που την εκτελεί. Μόνο με αυτή την ψυχική στάση μπορεί κανείς να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα της πολεμικής τέχνης.

H άσκηση στο Okinawa Shorinryu Shidokan περιλαμβάνει τα εξής:

 

Kihon
Ki = ενέργεια και Hon = βάση
Είναι οι βασικές τεχνικές του συστήματος.

Η συστηματική άσκηση σε αυτές βελτιώνει την στάση του σώματος, τον συντονισμό ,τη δύναμη ,την αναπνοή και την εσωτερική στάση. Οι βασικές τεχνικές είναι ο κορμός του συστήματος. Όσο προχωρημένος και να είναι κάποιος στο δρόμο του Καράτε ξεκινάει την άσκησή του πάντα με τις βασικές τεχνικές, (η σταστικότητα ενός κτιρίου εξαρτάται κατ' αρχήν από τα θεμέλια)..

 

Κata
Είναι ένα προκαθορισμένο σύνολο τεχνικών που εκτελούνται ατομικά.


Αποτελούν τη βάση και το σημαντικότερο κομμάτι της παραδοσιακής άσκησης.
Όλα τα Οκιναουέζικα στύλ Καράτε διασώθηκαν έως και σήμερα μέσω της διδασκαλίας και μετάδοσης των Κάτα από Δάσκαλο σε μαθητή.
Τα Κάτα είναι το "κλειδί" με το οποίο ανοίγεις τη πόρτα του συστήματος στο οποίο ασκείσαι. Είναι πέρα από μια έξοχη φυσική άσκηση και μια μέθοδος να αναπτύξεις την αυτοσυγκέντρωση σου, το μαχητικό σου πνεύμα, την επιμονή σου.
Η σωστή εξάσκηση στα Κάτα προυποθέτει αδιάκοπη και σκληρή δουλειά. Είναι μια πολύ επίπονη άσκηση, όπου ο αντίπαλος σου είναι ο ίδιος ο εαυτός σου. H εκτέλεση των τεχνικών πραγματοποιείται ατομικά καθώς επίσης και με το λεγόμενο Κάτα-κιτάι (χτύπημα-διόρθωση του Δασκάλου). Η παραδοσιακή αυτή μέθοδος σκληραγωγεί το σώμα του ασκούμενου, βελτιώνει την τεχνική, αναπτύσσει το μαχητικό του πνεύμα, την ικανότητα σωστής αίσθησης του χώρου και την ετοιμότητα των ανακλαστικών του.

Το Κάτα είναι η καρδιά του Καράτε.

 

Bunkai
Η σπουδή του Κάτα δεν περιλαμβάνει μόνο την άσκηση της "φόρμας" του, αλλά και την ανάλυση των τεχνικών που "κρύβονται" πίσω από τις κινήσεις του.
Η άσκηση στο Μπούνκαι απαιτεί αυτοσυγκέντρωση και ιδιαίτερη προσοχή και προϋποθέτει εμπειρία στο δρόμο της πολεμικής τέχνnς.

 

Kumite
Ασκήσεις σε ζεύγη


Η άσκηση στο Κούμιτε, προσαρμοσμένη πάντα στις πνευματικές και σωματικές δυνατότητες των ασκουμένων, γίνεται στο Nτόντζο μας με πλήρη σωματική επαφή και αφορά σε όλους τους μαθητές.
Οι παραδοσιακές μέθοδοι σκλήρυνσης του σώματος, η άσκηση με το κατάλληλο εξοπλισμό (σάκους, ασπίδες, στόχους κτλ.) και το Full contact Sparring συνθέτουν μια ιδιαίτερα σκληρή άσκηση για το σώμα,το μυαλό και το πνεύμα.
Η ύπαρξη αυστηρών κανόνων όσων αφορά στην ελεύθερη μάχη είναι αναγκαία κατά την άσκηση. Ο προχωρημένος καρατέκα καλείται όμως να πλησιάζει κατά την άσκηση του την ρεαλιστική μάχη,όσο αυτό είναι εφικτό. Ο στόχος της παραδοσιακής άσκησης στο Κούμιτε είναι η κατανόηση των αρχών της μάχης και η προσωπική εμπειρία.
Στην Οκινάουα λένε: τo Budo εμπεριέχει σπορ, το σπορ δεν εμπεριέχει Budo!

 

Hojo Undo
Συμπληρωματικές ασκήσεις


Είναι μια σειρά παραδοσιακών ασκήσεων διαμορφωμένων ειδικά για το Καράτε με παρτενέρ ή με διάφορα παραδοσιακά όργανα από πέτρα ή ξύλο (chiishi,nigiri game).
Στόχο έχουν την καλυτέρευση της φυσικής δύναμης, της αντοχής ,του συντονισμού, της ταχύτητας καθώς και της σκλήρυνσης του σώματος. Σήμερα ασχολούνται ελάχιστοι δυτικοί καρατέκα με το Ηojo Undo παρότι είναι απαραίτητο κομμάτι της άσκησης στο κλασικό Καράτε .
Ο έμπειρος δάσκαλος διακρίνει αμέσως στη τεχνική του καρατέκα ,αν αυτός ασχολείται εντατικά με το κομμάτι αυτό. Το Χότζο ουντό αλλάζει όλο το καράτε και ισχυροποιεί στο μέγιστο βαθμό τις τεχνικές του ασκούμενου.
Με το πέρασμα του καράτε στην Ιαπωνία και την αθλητικοποίηση του, χάθηκαν αυτές οι μέθοδοι άσκησης. Η πιο ευρέως διαδεδομένη άσκηση είναι το Μακιβάρα

Motobu Choki
''Training for any physical activity always requires supplementary equipment. In Karate there are some tools that are essential and have not changed since the founding days of this art but, these days, there are those who reject them, considering them outdated. In my opinion they remain critical.''

 

Makiwara
Μεταφρασμένο σημαίνει ξύλο και άχυρο (ξύλινη σανίδα).


Με το Μακιβάρα δυναμώνουμε τα χτυπήματα μας και σκληραίνουμε όλα τα μέλη του σώματος μας (κόμπους , γροθιές, πήχεις, καλάμια, δάκτυλα). Τη πρώτη περίοδο της ενασχόλησης μας με το Makiwara απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποφευχθούνε τραυματισμοί.
Ύστερα από καιρό, αφού σκληραγωγηθούμε και μάθουμε να χτυπάμε σωστά μπορούμε πλέον σε καθημερινή βάση να εξασκούμαστε σε αυτό.
Στην Οκινάουα λένε: "Η άσκηση με το Μακιβάρα σημαίνει πόνος, αυτός που πονάει αρχίζει να σκέφτεται, όποιος σκέφτεται γίνεται σοφός...". Δεν νοείται παραδοσιακό Καράτε χωρίς άσκηση με το Μακιβάρα.

Το Mακιβάρα είναι η ψυχή του Καράτε.

DSCN6126

                 DSCN6133

Το Shidokan Shirasagi Dojo Athens είναι μέλος της Okinawa Shorin Ryu Karatedo Kyokai

και της International Okinawa Shorin Ryu Shidokan association.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή καλέστε μας στο  (+30) 699 5598337