Okinawa Shorinryu Shidokan Karate do Shirasagi Dojo Athens - Greece Σχολή πολεμικών τεχνών

Βρίσκεστε εδώ: Home ΣΧΟΛΗ Άρθρα MOTOBU CHOKI

MOTOBU CHOKI

MOTOBU CHOKI

Motobu

 

Ενας από τους πιο γνωστούς και μεγάλους Δασκάλους του Oκιναουέζικου Καράτε είναι ο  Choki Motobu (1870 - 1944).  Ο Motobu γεννήθηκε το 1870 στο χωριό Αkahira toυ Shuri. Ήτανε ο μικρότερος από τους 3 γιούς της οικογένειας και γιαυτό δεν του επετράπη η εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες ( σύμφωνα με το έθιμο επιτρεπόταν μόνο στο μεγάλο αδερφό να διδαχτεί το στυλ της οικογένειας - ΜΟΤΟΒU UDUNTI -).

 Ο Motobu μεγάλωσε με την μητέρα του και από παιδί ήταν πολύ επιθετικός . Το όνειρο του ήτανε να γίνει ο πιο δυνατός μαχητής στην Οκινάουα. Εκπαιδεύτηκε αρχικά μόνος του (λόγω του χαρακτήρα του και της φήμης του δεν δέχονταν οι Δάσκαλοι να τον διδάξουν και έτσι δεν κάθησε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κανένα δάσκαλο) , ενώ παράλληλα παρατηρούσε κρυφά τον αδερφό του κατά την άσκση του στις πολεμικές τέχνες. Η άσκησή του ήτανε πολλή σκληρή, χτυπούσε το Μακιβάρα καθημερινά χιλιάδες φορές, σήκωνε πέτρες προκειμένου να αναπτύξει τη φυσική του δύναμη και  είχε ώς κύρια ιδέα την ρεαλιστικότητα στη μάχη. Λόγω της δύναμης, της  ταχύτητας και ευλιγισίας του τον φώναζαν SARU (πίθηκος)

 Θέλωντας να τεστάρει την αποτελεσματικότητα των τεχνικών του, σύχναζε στις κακόφημες γειτονιές της Νάχα και έψαχνε για φασαρίες. Οι εμπειρίες που αποκόμισε από τις πραγματικές μάχες στο δρόμο ήτανε πολλές και αυτό τον οδήγησε αργότερα στην δημιουργία ενός πολύ σκληρού και ρεαλιστικού στυλ .

 Ο Motobu μαθήτευσε για μικρό διάστημα στον δάσκαλο Itosu ,στον Tokumine peichin και στον δάσκαλο Matsumora Kosaku από τον οποiο διδάχτηκε το κάτα Naihanchi και το  Passai.

 Ο Motobu θεωρούσε πως η διαρκής άσκηση του Naihanchi kata kai η ανάλυση των τεχνικών του αρκούσε για ένα δυνατό και αποτελεσματικό Καράτε . Η συστηματική δουλειά στο μακιβάρα, οι ασκήσεις δύναμης, η σκλήρυνση του σώματος και οι ρεαλιστικές τεχνικες μάχης  ήτανε τα χαρακτηριστικά της άσκησης του. Ο ίδιος θεωρούσε πως για την επιτυχία στη μάχη , θα έπρεπε ο μαχητής ,αφού πρώτα απορροφήσει τα χτυπήματα του αντιπάλου ,να έρθει γρήγορα στη κοντινή απόσταση και από εκει να τον χτυπήσει  αποτελεσματικά σε ζωτικά σημεία.

Το 1921 πήγε με την οικογένεια του στην κυρίως Ιαπωνία και ενώ δεν ήτανε αυτός ο αρχικός σκοπός του, συντέλεσε και αυτός στη διάδοση του Καράτε στην Ιαπωνία , διδάσκοντας κλασικό Okinawa Κarate jutsu. Δεν γνώριζε την ιαπωνική γλώσσα, αντιπαθούσε τους Ιάπωνες και δεν συμφωνούσε, όπως άλλωστε και πολλοί παραδοσιακοί Οκιναουέζοι Δάσκαλοι, με τις τροποποιήσεις που δεχόταν το Καράτε, προκειμένου να ενταχθεί στο ιαπωνικό Budo. Αυτό ενίσχυε την αντιπαράθεση που είχε με το Δάσκαλο Funakosh (ιδρυτή του Shotokan), του οποίου το Καράτε θεωρούσε μη ρεαλσιτικό.

Οι νίκες ενάντια σε άλλους μαχητές από διάφορα στυλ (όπως η μάχη ενάντια σε ένα πολύ δυνατό δυτικό πυγμάχο της εποχής τον οποίο κερδίζει με τεχνική ippon ken) τον κάνουν γνωστό σε όλη την Ιαπωνία με την επονομασία «teeijikun»(πραγματικός μαχητής).

Ο δάσκαλος Motobu υπήρξε ένας από τους πιο δυνατούς μαχητές του οκιναουέζικου Καράτε , τελειοποίησε την τέχνη του και έγινε –αν και χρειάστηκε πιο πολλά χρόνια από άλλους- ένας σοφός Δάσκαλος φτάνοντας σε πολύ υψηλα επίπεδα. Επηρέασε πολλούς Καρατέκα,  οδήγησε στη δημιουργία μεταγενέστερα σκληρών στυλ Καράτε και θεωρείται ενας θρύλος του Okinawa Karate.

 

                                      images

Το Shidokan Shirasagi Dojo Athens είναι μέλος της Okinawa Shorin Ryu Karatedo Kyokai

και της International Okinawa Shorin Ryu Shidokan association.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή καλέστε μας στο  (+30) 699 5598337